Talven 2022 kävelykierrokset Oulussa

Oulun seudun oppaat ry ja Go Arctic Oy järjestävät hiihtolomaviikoilla kävelykierroksia. Kierrosten teemat ovat Oulussa palaa, Hupisaarten puut talvella ja Paleleeko patsaita pakkasella. Oulussa palaa -kävelykierros on uusi kierros, katso kierroskuvaus lopusta. Vuonna 2022 on kulunut 200 vuotta Oulun suuresta vuoden 1822 tulipalosta ja 140 vuotta toisesta, joskaan ei yhtä suuresta, vuoden 1882 palosta.

Kierrokset alkavat klo 16 ja kestävät tunnin. Oulun kaupungin koronatilannetta koskevia suosituksia noudatetaan ja oikeudet muutoksiin pidätetään. Kierrokset varataan täältä viimeistään 6 tuntia ennen kierroksen alkua. Hinta on 10 € / hlö.

Tervetuloa talvisille kierroksille!

Kierrosten teemat ja aikataulut:

23.2. Hupisaarten puut talviasuissa, lähtöpaikka: Ainolan portti, Kirkkokatu 1. Varusteet: korkeavartiset talvikengät/saappaat. 

26.2. Oulussa palaa, lähtöpaikka Rotuaarin esiintymislavan edestä. Uusi kierros! Ks. kierroskuvaus alta.

2.3.  Paleleeko patsaita pakkasella, lähtöpaikka Rotuaarin esiintymislavan edestä.

5.3. Hupisaarten puut talviasuissa, lähtöpaikka: Ainolan portti, Kirkkokatu 1. Varusteet: korkeavartiset talvikengät/saappaat.

7.3. Paleleeko patsaita pakkasella, lähtöpaikka Rotuaarin esiintymislavan edestä.

9.3. Oulussa palaa, lähtöpaikka Rotuaarin esiintymislavan edestä. 

12.3. Oulussa palaa, lähtöpaikka Rotuaarin esiintymislavan edestä. 

Kierroskuvaus: Oulussa palaa

Oulussa riehuneet lukuisat tulipalot ovat muokanneet kaupunkia. Puutalosta toiseen tuli pääsi helposti etenemään, ämpärit eivät riittäneet palokalustoksi ja alkeelliset ruiskut tukkeutuivat. Miksikähän hyvästiksi huikattiin ”Heleperin haltuun”? Palokuntakin oli aluksi pakkopalokunta, kunnes saatiin sentään VPK. Vuoden 1822 suurpalo tuhosi Oulun pahiten: taloista ei jäänyt pystyyn viidesosaakaan. Sen jälkeen Oulun asemakaava pistettiinkin uusiksi. 200 vuotta tulee täyteen noista kauhun hetkistä vuonna 2022. Suurpalon lisäksi kierrokselle mahtuu muita pienempiä paloja sekä palolaitoksen kehitystä ämpäreistä nykyajan varusteisiin. 

Oulun suurpalo vuonna 1822. Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelma. J. Wallin.