Kierrokset nyt

Tervetuloa kesän 2023 kävelykierroksille!

Kierroksia järjestävät Oulun seudun oppaat ry, Oulun kaupunki, Go Arctic Oy, Limingan kunta sekä Oulun ev.-lut seurakunnat.

Hinta: 10 € / hlö. LIPUT OSTETTAVA ETUKÄTEEN VERKKOKAUPASTA

Osta liput täältä.

Hautausmaakierrokset ja Limingan kierrokset ovat maksuttomia eikä niihin ole ennakkoilmoittautumista.

KÄVELYKIERROKSET OULUSSA – tiistaisin ja perjantaisin klo 18-20

AIKATAULU JA TEEMAT: (teemojen tarkemmat kuvaukset alla)

Ti 13.6. Kummituksia ja kummallisia kohtaloita. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Ke 16.6. Hupisaarten puut. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Ti 20.6. Prumenaati wanahasa Oulusa. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Ti 27.6.Oulussa palaa. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Pe 30.6. Suuri saarikierros. Lähtöpaikka: Toripolliisi

Ti 4.7. Rikollinen kävely (K-18). Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Pe 7.7. Hupisaarten puut. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Ti 11.7. Patsaiden kertomaa. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Pe 14.7. Pikisaaren pauloissa. Lähtöpaikka: Toripolliisi

Ti 18.7. Kummituksia ja kummallisia kohtaloita. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Pe 21.7. Sanojen siivin -kirjailijakierros. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Ti 25.7. Pikisaaren pauloissa. Lähtöpaikka: Toripolliisi

Pe 28.7. Prumenaati wanahasa Oulusa. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Ti 1.8. Kummituksia ja kummallisia kohtaloita. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Pe 4.8. Hupisaarten lumoissa. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Ti 8.8. Patsaiden kertomaa. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Pe 11.8. Oulussa palaa. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Ti 15.8. Kummituksia ja kummallisia kohtaloita. Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Pe 18.8. Rikollinen kävely (K-18). Lähtöpaikka: Franzénin puisto

Guided walking tours in Oulu: Oulu Fun and Facts:

Starting point: Toripolliisi, Kauppatori 1.

Wednesdays (at 6-8 p.m.): 19.7., 26.7., 2.8., 9.8., 16.8., 23.8. and 30.8.

Saturdays (at 1-3 p.m.): 5.8., 12.8. and 19.8.

Buy tickets (10 €).

KIERROKSET LIMINGASSA (maksuttomia):

Ke 7.6. klo 15-16 Vanhan Limingan opastettu kävelykierros. Lähtöpaikka: Vilho Lampi -museo (sis. museovierailu)

Ke 5.7. klo 15-16 Vanhan Limingan opastettu kävelykierros. Lähtöpaikka: Vilho Lampi -museo (sis. museovierailu)

Ke 2.8. klo 15-16 Vanhan Limingan opastettu kävelykierros. Lähtöpaikka: Vilho Lampi -museo (sis. museovierailu)

La 12.8. / 3 lähtöä: klo 11, 12.30 ja 14: Vanhan Limingan opastettu kävelykierros. Lähtöpaikka: Vilho Lampi -museo

19.8. klo 12-13 Luontoa ja historiaa Alakestilän Arboretumissa

9.9. klo 12-13 Luontoa ja historiaa Alakestilän Arboretumissa

HAUTAUSMAAKIERROKSET (maksuttomia):

Oulun hautausmaa, Intiö (klo 18-20):

ma 12.6. Leipää ja sirkushuveja / Kynästä kirjoihin ja kansiin

ma 19.6. Sodan ja rauhan sankarit / Kynästä kirjoihin ja kansiin

ma 26.6. Leipää ja sirkushuveja / Kynästä kirjoihin ja kansiin

ma 3.7. Laulua ja soittua / Tervaporvareista tehtailijoihin

ma 10.7. Laulua ja soittua / Tervaporvareista tehtailijoihin

ma 17.7. Sodan ja rauhan sankarit / Kuvien tekijät

ma 24.7. Kulttuurin kaikuja / Kuvien tekijät

ma 31.7. Sodan ja rauhan sankarit / Kaiken takana on nainen!

ma 7.8. Työn sankarit / Kulttuurin kaikuja

ma 14.8. Kaiken takana on nainen! / Laulua ja soittua

Oulujoen hautausmaa (klo 17.30-18.45): Torstait 29.6., 13.7. ja 27.7.

KIERROSKUVAUKSET:

OULUSSA PALAA / Oulussa riehuneet lukuisat tulipalot ovat muokanneet kaupunkia. Puutalosta toiseen tuli pääsi helposti etenemään, ämpärit eivät riittäneet palokalustoksi ja alkeelliset ruiskut tukkeutuivat. Miksikähän hyvästiksi huikattiin ”Heleperin haltuun”? Palokuntakin oli aluksi pakkopalokunta, kunnes saatiin sentään VPK. Vuoden 1822 suurpalo tuhosi Oulun pahiten: taloista ei jäänyt pystyyn viidesosaakaan. Sen jälkeen Oulun asemakaava pistettiinkin uusiksi. 200 vuotta tuli täyteen noista kauhun hetkistä vuonna 2022. Suurpalon lisäksi kierrokselle mahtuu muita pienempiä paloja sekä palolaitoksen kehitystä ämpäreistä nykyajan varusteisiin. 

PIKISAAREN PAULOISSA / Miltähän tuntui puksuttaa veneellä rykyltä rykylle tai kipittää Sontatietä pitkin talvisin? Miltä tuoksui Pikisaaressa, kun pikipannut porisivat ja laivavarveilla veistettiin tuoretta puuta? Mitä muuta siellä tehtiin ja värkättiin? Pikisaaresta löytyy kaikuja menneisyydestä: viinanpoltosta on siirrytty miedompaan anniskeluun ja kankaan kutomisesta urbaanin kulttuurin tuottamiseen. Useat taiteilijat ovat myös löytäneet Pikisaaresta luovuuttaan inspiroivan asuinpaikan, joten voimme mahdollisesti piipahtaa jossain työpajassa.

HUPISAARTEN PUUT / Oletko kuullut Wood Wide Webistä? Mistä tunnistat makedonianmännyn? Onko Pohjois-Pohjanmaan museon edessä makaileva massiivinen saarnivaahtera saarni vai vaahtera? Erotatko pihdan kuusesta? Tiesitkö, että Oulussa kasvaa pähkinöitä? Hupisaarilla kasvaa kiinnostavia puuyksilöitä, joita ei yleensä Oulun alueella esiinny. Saarille on istutettu puita jo Suomen autonomian aikana ja myöhemmin, erityisesti kasvitieteellisen puutarhan vielä sijaitessa alueella. Kierroksella tutustutaan myös puihin liittyviin myytteihin sekä pensaisiin, perennoihin, lintuihin ja kaloihin.

HUPISAARTEN LUMOISSA / Hupisaaret tarjoavat sekä historian havinaa että luonnon monimuotoisuutta. Ketä ne Åströmit olivatkaan, jotka asuivat Ainolan hienossa huvilassa? Milloin kasvitieteellinen puutarha oli Hupisaarilla? 1800-luvulla saarilla saattoi nauttia torvisoitosta punssin kera. Nykyisin väkeä kokoontuu kesäteatteriin, piknikille, lasten leikkipuistoon tai pistäytymään puiston kahvilassa. Kiehtova luonto kertoo omaa tarinaansa: uljaita puujättejä jo Suomen autonomian ajalta sekä reheviä pensaita ja kukkaistutuksia. Vedenalainen elämä voi myös koukuttaa, kunnostetuissa puroissa taimenet uiskentelevat ja kalatiellä lohet hyppivät ja uivat ylävirtaan.

SANOJEN SIIVIN – KIRJAILIJAKIERROS / Kirjailijakierrokselle on mukaan poimittu sanantaitajia, jotka ovat Oulussa syntyneitä, kasvaneita, koulunsa käyneitä, tai myöhemmin elämässään täällä vaikuttaneita. Ajallisesti kuljemme vuosisatojen päästä nykyaikaan; mukaan mahtuu enemmän tai vähemmän tunnettuja historioitsijoita, kirjailijoita, runoilijoita, satusetiä ja vaikka virsien kirjoittajia. Miten itse kutakin merkkihenkilöä on kaupungissamme muistettu, vai onko muistettu lainkaan?

PATSAIDEN KERTOMAA / Aloitamme kultturellin patsastelumme Frans Mikael Franzénin rintakuvan luota. Reitin varrella tutustumme veistoksien ja reliefien avulla kaupungin merkkihenkilöihin ja tapahtumiin. Voit nähdä sellaista, jota et ole ennen huomannut tai jota et ole ehkä taiteeksi mieltänyt. Tule kuuntelemaan, milloin, miksi ja miten kaupungin kaunistukseksi hankitut veistokset ja reliefit ovat puistoihin, aukioille tai talojen seiniin päätyneet.

RIKOLLINEN KÄVELY (K-18) / Tarjolla tarinoita Oulun pimeältä puolelta, kun kaupunkia vaivasivat massarikollisuus ja terrorismi. Kunniallisen kansalaisen turvallisuutta uhkasivat puukko, laulava lasilintu ja tanssijalka. Tinanapit tarkkailivat irtolaisia, huligaaneja ja hävyttömällä tavalla aviorikosta harjoittavia. Miten lievä kuolemanrangaistus erosi kovennetusta ja ketä koski kaakinpuu, häpeäpaalu, ulkonaliikkumiskielto taikka poltinrauta? Poliisi taisteli antaumuksella rikollisuutta vastaan, vaikka ei saanut käyttää sateenvarjoa, pitää käsiä taskussa eikä ryhtyä keskustelemaan sivullisten kanssa paitsi virka-asioissa tai neuvoa kysyttäessä.

KUMMITUKSIA JA KUMMALLISIA KOHTALOITA / Pohjolan valkeassa kaupungissa tapahtuu kummia: kivi itkee, helminauha katkeaa, tuolit siirtyvät itsestään, janoisen matruusin tolppakorot kopisevat lankkulattioilla… Kummallisten ilmiöiden takana on sijattomia sieluja, talon ja tavaran vahteja, kulkureita, ennustajia ja räyhähenkiä. Sekaan mahtuu myös pahantekijöitä, pirullisia salajuonia ja onneton rakkaustarina. Kierroksen aikana kurkistelemme taloja, joissa asustaa henkiä, varjoja ja haamuja – kaikki tyyni kummituksiksi luokiteltavia, mutta sangen arkoja arvostaan. He näyttäytyvät vain harvoille ja valituille.

PRUMENAATI WANAHASA OULUSA / Entivanahaseen aikaan merikapteenit skoolasivat totitorneissaan ja neidot tanssivat sottiisia salongeissaan. Teatteritirehtööristä tuli trahtööri, joka nai Suomenmaan ensimmäisen suomenkielisen näyttelijättären. Susiteetti kestitsi niin herrat kuin narrit. Lohi ui vastavirtaan – paltamot myötävirtaan. Se, joka teki läjiä kujille ja kartanoille joutui korttikaariin… ja aina vaan kaupungin korkein virkamies piti vahtia kirkontornissa ja Franzén mollotti plaanallaan.

SUURI SAARIKIERROS / Lähde perehtymään saarten salaisuuksiin Oulun omassa jokisuistossa! Kuljemme ainakin Plaatansaaren, Linnansaaren, Raatinsaaren ja Pikisaaren kautta, joista tutkaillaan myös pienempiä saaria. Linnansaaren tähtitornista Oulun merikoulun oppilaat tiirailivat tähtitaivasta. Minkälaista elämää ja vilinää olikaan Oulun linnassa? Uskallatko kurkata viileään linnan kellariin? Raatinsaareen liittyy tarinoita niin lohilordeista kuin Suomen kohtalonvuosista itsenäisyyden alussa. Tottahan siellä on myös urheiltu, on potkittu palloa ja hiihdetty puistohiihdoissa. Pikisaaresta löytyy kaikuja menneisyydestä, mutta myös taiteilijoiden työpajoja ja ympäristötaidetta.

VANHAN LIMINGAN OPASTETTU KÄVELYKIERROS / Kävelykierroksella Rantatietä pitkin tutustutaan Limingan kulttuurielämään ja taiteilijoihin 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Opitaan myös, että mitä vanhoina hyvinä aikoina syötiin ja missä nukuttiin? Mistä kirkkoherra ja tuleva valtiopäivämies riitelivät 3 vuotta?

OULU FUN AND FACTS / Join a relaxing walking tour in the city centre of Oulu, the European Capital of Culture in 2026. This tour leads you through eras of sailing ships, tar trading and salmon fishing into modern Oulu of technology, well-being, education and vivid cultural life. You will visit the market square with its old and new architecture, be acquainted with the iconic statue of a policeman, see the historic monumental centre and have a glimpse of our enchanting city park. Along the way the guide will tell you stories about the past, the present and the future and reveal some of the ingredients that makes Oulu a city of higher grade of living.