Kävely- ja pyöräilykierrokset Oulun seudulla (Kiiminki, Ii, Kempele, Tyrnävä ja Liminka)

Koitelin värikäs historia

(1 tunnin kävelykierros Kiimingissä)

Oppaan kanssa ihaillaan Koitelin, Kiiminkijoen komeimman kosken, ja sen saarien kauniita maisemia. Leppoisan kävelykierroksen aikana opas tarinoi Koitelin pitkästä ja värikkäästä historiasta. Mukaan mahtuu niin kivikautista hylkeenpyyntiä, vainolaisten hävitysretkiä kuin eläinten laiduntamistakin. Koiteli on nähnyt sahan satavuotisen taipaleen ja kuullut monet uittojätkien tarinat. Ja kukapa ei olisi kuullut Koitelin juhannusjuhlista!

Iin kierrokset

Kruununsaaren kiveenhakatut- iiläisiä ihmiskohtaloita

(1,5 tunnin kävelykierros Iin hautausmaalla Kruununsaaressa)

Käymme valtakunnallisten kuuluisuuksien ja vähemmän tunnettujen, mutta erikoisten iiläisten haudoilla. Opas esittelee monenlaisia elämäntarinoita, kohtaloita ja sattumuksia parin vuosisadan ajalta.

Haminan kaduilla ja sokkeloissa

(1 – 2 tunnin kävelykierros Iissä, esteetön kulku)

Iin vanha Hamina eli Nätteporin kaupunki on satojen vuosien ikäinen kauppa- ja markkinapaikka. ”Hujan hajan ku haminanlaisten kylypy”, sanotaan, mutta miksi? Kuka oli villien Haminan markkinoiden etevin taskuvaras? Missä myytiin kieltolain aikana pirtua? Missä pidettiin piiskattavia vankeja? Tule ja anna oppaan kuljettaa sinut hiljakseen läpi Haminan kapeiden kujien ja mielikuvitusta kutkuttavien tositarinoiden.

Ruustinnan reitin historiakierros

(2 tunnin kävelykierros Iissä, esteetön kulku)

Tutustutaan Iin historiaan ja tarinoihin Iin kulttuurimaisemareittiä kävellen.

Ruustinnan kävely ammattitaiteilijan johdolla

(1,5 – 2 tunnin kävelykierros Iissä, esteetön kulku)

Kävelyreitillä tutustutaan Iin kulttuurimaisemareitin ympäristötaideteoksiin sekä Iin Haminaan kuvataiteilija Sanna Koiviston johdolla.

Kirjailijoiden Ii

(1,5 – 2 tunnin kävelykierros Iissä)

Kävelykierros Iin wanhassa Haminassa. Opas kertoo Iissä asuneista ja kirjoittaneista kirjailijoista ja Iin Näyttämöyhdistyksen näyttelijät lukevat kirjailijoiden tekstejä.

Suomi 100 Ii – elämää Iissä ja Haminassa itsenäisyyden aikana

(1 – 2 tunnin kävelykierros Iissä)

Kävelykierros wanhassa Haminassa, historiaa ja tarinoita Iistä ja Haminasta Suomen itsenäidyyden ajalta (eri sisältö kuin Haminan kaduilla ja sokkeloissa -kierroksella).

Kirjailijoiden Ii -kävelykierros. Kuva: Tarmo Huovinen

Kempeleen kierrokset

Kulttuuria ja kujerrusta – pyöräilykierros Kempeleen harjulla

(2-3 tunnin pyöräilykierros Kempeleessä)

Kempeleessä historialliset puurakennukset ja talonpoikaiset pihapiirit vuorottelevat modernin kylämiljöön kanssa. Laajat peltoaukeat, ruovikot ja metsäsaarekkeet täyttyvät keväisin linnuista. Lähde leppoisalle polkupyöräretkelle Kempeleen keskustasta. Asiantunteva opas pyöräilee kanssasi ja kertoo Kempeleen kulttuurimiljööstä ja valtakunnallisesti arvokkaasta lintualueesta.

Pyhistä ja puutarhasta

(2 tunnin kävelykierros Kempeleessä)

Mistä löytyy vierekkäin trooppinen kasvihuone, lattian alle haudatut muumiot ja entinen ammustehdas? Entä mistä punakoivut tulevat? Voiko kirkko olla luvaton? Vastaus näihin, ja moneen muuhun kysymykseen löytyy kävelykierroksella Kempeleen kirkonmäeltä Pirilän puutarha-alueelle. Mitä siis odotat, tule nauttimaan kulttuurin helmistä vihreässä ympäristössä!

Alikulkujen taidetta – Art Linnakallio goes Baana

(1,5 tunnin kävelykierros Kempeleessä)

Vuonna 2019 Art Linnakallio goes Baana -teemalla tehtiin taidetta kahdeksan alikulkusillan yhteyteen Kempeleen vilkkaimman pyöräilybaanan ja kävelytien varteen. Mikä ihme on Art Linnakallio goes Baana ja miksi se sinne baanalle on menossa? Mitä ovat Matrix-ankat ja mitä sisältävät tarinat Kempeleestä? Tällä taidekierroksella näihin kysymyksiin löytyy vastaus.

Kuva: Sari Janatuinen

Limingan kierrokset

Kävelykierros 1800-luvun Limingassa

(1,5 tunnin kävelykierros Limingassa)

Kävelykierros Ahteella, Liminkajoen rannalla Vanhassa Limingassa. Koe vireän maatalousvaltaisen kylän keskusalue! Mitä vanhoina hyvinä aikoina syötiin ja missä nukuttiin? Mistä kirkkoherra ja tuleva valtiopäivämies riitelivät 3 vuotta? Kävelykierroksen jälkeen, aukioloaikojen puitteissa, mahdollisuus tutustua museoalueeseen omatoimisesti. Sisäänpääsymaksut eivät kuulu kävelykierroksen hintaan.

Wanhan Limingan julkkikset

(1,5 tunnin kävelykierros Limingassa)

Kävelykierroksella Rantatietä pitkin tutustutaan Limingan kulttuurielämään ja taiteilijoihin 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Tavataan menestynyt ja vähemmän menestynyt muusikko, seurataan taiteilija-maanviljelijän päivän kulkua ja nähdään rahvaan elämää opettaja-kirjailijoiden silmien kautta. Ja kaiken takana oli tietysti vahva nainen… 

Luontoa ja kulttuuria Alakestilän arboretumissa

(1 tunnin kävelykierros Limingassa)

Alakestilän arboretum on Suo­men kol­man­nek­si van­hin puu­la­ji­puis­to ja yksi Limingan kauneimmista paikoista. Opas vie sinut keskelle rehevää ja eksoottista puu- ja kasvilajistoa. Metsän siimeksessä näet kokoelman kuninkaan, jota kannattaa halata! Kuulet tarinoita puuhullusta Kalle Arvolasta, joka perusti puulajipuiston 1930-luvulla. Arboretumin läpi virtaava Liminganjoki oli liminkalaisen taidemaalari Vilho Lammen rakas kuvauskohde. Puistossa on monta vanhaa, alkuperäistä rakennusta, joilla on paljon kerrottavaa elämästä maaseudulla ennen vanhaan. Mutta uskallatko mennä riiheen? Riihessä nimittäin saattaa kummitella ja vastaan voi tulla itse riihenpiru.

Talonpoikia, taiteilijoita ja tasankoja

(4 tunnin opastettu pyöräretki Limingassa)

Kumpi on vanhempi – Oulu vai Liminka? Miten lampaat pystyivät perustamaan kansakoulun? Kuka oli ’Pitäjän keisari’? Ja miksi muuttolinnut palaavat vuosi vuoden jälkeen Liminkaan? Tällä opastetulla pyöräretkellä tarinat emäpitäjä Limingasta ja sen asukkaista heräävät eloon ja pääset lähelle lakeuden luontoa. Kirkko, alkuperäiset pihapiirit, Kivikoulu ja muistokoti Aappola toimivat Limingan pitkän historian todistajina. Rantakylässä ja luontokeskuksella koet Liminganlahden ainutlaatuista luontoa ja lintuvesistöä. Ken tietää, ehkä myös bongaat lintuharvinaisuuksia! Omakustanteinen evästauko Liminganlahden luontokeskuksella (omat eväät tai kahvila-ravintola).

Kuva: Jenni Miettunen

Tyrnävän kierrokset

Tyrnävän raitti

(1,5 tunnin kävelykierros Tyrnävällä)

Kävelykierroksella tutustumme siemenpotun verran Tyrnävän historiaan ja kulttuurielämään. Paikallisissa tarinoissa elävät tietäjät, kummitukset, papit, juustomestarit ja kulttuurivaikuttajat. Matkalla Tyrnävän kirkolta Meijerikadulle katselemme myös nykyistä elämänmenoa, sillä pottu sitoo tänäkin päivänä Tyrnävän tukevasti maahan ja maailmaan.

Meijerikadulla ja myllykirjastossa

(1 tunnin kävelykierros ja kohdekäynti Tyrnävällä)

Tunnin mittaisella kävelykierroksella tutustumme kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen teollisuusympäristöön, joka on säilynyt 1900-luvun alkupuolen asussa. Tyrnävän Osuusmeijeristä kasvoi aikoinaan yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä emmentaljuustoloista. Pömilästä riittää juttuja, mutta niitä riittää myös entisessä myllyssä toimivasta, ainutlaatuisesta Myllykirjastossa. Sen suojissa kukoistaa tyrnäväläinen sanataide ja kulttuurin laaja kirjo.   

Kirkon ukolta Taavetin kaupunkiin

(2 tunnin kävelykierros Temmeksellä)

Kävelykierros alkaa Temmeksen kirkolta ja päättyy kylätalo Wäinölään. Kävelykierroksen aikana tutustumme kylän elämään. Tarinat kertovat mm. näytelmistä, tanssin rytkeestä, pajukerppuista, vikellyksestä ja ilmatähystämisestä. Mukaan mahtuu myös ojelmuksen verran tieasiaa, sillä Temmeksen kylä sijoittuu 4-tien molemmin puolin. Lisäksi jahkailemme temmesläisten itsepäisyyttä ja omatahtoisuutta sekä talkoohenkeä nykypäivänä.

Kuva: Sandra Marcelletti