Kävelykierrokset Oulun seudulla

Koitelin värikäs historia

(1 tunnin kävelykierros Kiimingissä)

Oppaan kanssa ihaillaan Koitelin, Kiiminkijoen komeimman kosken, ja sen saarien kauniita maisemia. Leppoisan kävelykierroksen aikana opas tarinoi Koitelin pitkästä ja värikkäästä historiasta. Mukaan mahtuu niin kivikautista hylkeenpyyntiä, vainolaisten hävitysretkiä kuin eläinten laiduntamistakin. Koiteli on nähnyt sahan satavuotisen taipaleen ja kuullut monet uittojätkien tarinat. Ja kukapa ei olisi kuullut Koitelin juhannusjuhlista!

Iin kierrokset

Kruununsaaren kiveenhakatut- iiläisiä ihmiskohtaloita(1,5 tunnin kävelykierros Iin hautausmaalla Kruununsaaressa)

Käymme valtakunnallisten kuuluisuuksien ja vähemmän tunnettujen, mutta erikoisten iiläisten haudoilla. Opas esittelee monenlaisia elämäntarinoita, kohtaloita ja sattumuksia parin vuosisadan ajalta.

Haminan kaduilla ja sokkeloissa

(1 – 2 tunnin kävelykierros Iissä, esteetön kulku)

Iin vanha Hamina eli Nätteporin kaupunki on satojen vuosien ikäinen kauppa- ja markkinapaikka. ”Hujan hajan ku haminanlaisten kylypy”, sanotaan, mutta miksi? Kuka oli villien Haminan markkinoiden etevin taskuvaras? Missä myytiin kieltolain aikana pirtua? Missä pidettiin piiskattavia vankeja? Tule ja anna oppaan kuljettaa sinut hiljakseen läpi Haminan kapeiden kujien ja mielikuvitusta kutkuttavien tositarinoiden.

Ruustinnan reitin historiakierros

(2 tunnin kävelykierros Iissä, esteetön kulku)

Tutustutaan Iin historiaan ja tarinoihin Iin kulttuurimaisemareittiä kävellen.

Ruustinnan kävely ammattitaiteilijan johdolla

(1,5 – 2 tunnin kävelykierros Iissä, esteetön kulku)

Kävelyreitillä tutustutaan Iin kulttuurimaisemareitin ympäristötaideteoksiin sekä Iin Haminaan kuvataiteilija Sanna Koiviston johdolla.

Kirjailijoiden Ii

(1,5 – 2 tunnin kävelykierros Iissä)

Kävelykierros Iin wanhassa Haminassa. Opas kertoo Iissä asuneista ja kirjoittaneista kirjailijoista ja Iin Näyttämöyhdistyksen näyttelijät lukevat kirjailijoiden tekstejä.

Suomi 100 Ii – elämää Iissä ja Haminassa itsenäisyyden aikana

(1 – 2 tunnin kävelykierros Iissä)

Kävelykierros wanhassa Haminassa, historiaa ja tarinoita Iistä ja Haminasta Suomen itsenäidyyden ajalta (eri sisältö kuin Haminan kaduilla ja sokkeloissa -kierroksella).

Kirjailijoiden Ii -kävelykierros. Kuva: Tarmo Huovinen