Kiertoajelut Oulun seudulla

KAHEN PUOLEN JOKIA – KIERTOAJELU IISSÄ

(1,5 tunnin kiertoajelu Iissä)

Iissä on muutakin kiinnostavaa kuin vanha Hamina. Kiertoajelulla (asiakkaan oma bussi) kuulet tarinoita ja faktaa vanhan emäpitäjän Iin menneisyydestä ja nykyajasta. Pääset näkemään Iitä Iijoen kahden puolen. Näet Rantakestilässä Suomen ensimmäisen höyrysahan maisemat ja Kalle Päätalon varuskunnan paikan. Pohjois-Iissä löytyy Vänrikki Stoolin tarinoiden sotasankarin kartano ja vilkkaiden Paasilinnan veljesten touhupaikat. Välillä Iin asemanseudun erikoisuudet.

KORIALTA KIRKOLTA KIERIKKIIN

(6 tunnin kiertoajelu Haukiputaalla, Iissä, Yli-Iissä ja Kiimingissä)

Kiimingissä kuohuu Koitelinkoski Pekka Vesaisen hengessä. Poronhoitoalueen kautta ajetaan Iijoen rannalle, mihin on rakennettu Kierikkikeskus ja Kivikauden kylä. Ne muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden Suomen menneisyydestä. Rempseä uittohistoria ja Olhavan lasitehtaan oikukas hovineuvos värittävät matkaa alas Iijoen rantatietä. Merenrantaa lähestyttäessä kaikki on hujan hajan kuin haminalaisten kylypy. Matkan alkua ja loppua yhdistää ainakin kaksi asiaa: vapaana virtaava Kiiminkijoki ja Mikael Toppeliuksen kirkkomaalaukset.

KIIMINKI ENNEN JA NYT 

(2 tunnin kiertoajelu Kiimingissä)

Opastetulla bussikierroksella tutustutaan Kiimingin historiaan ja nykypäivään. Nopeasti kasvava Kiiminki tarjoaa vierailijalle niin kulttuuria kuin kaunista luontoakin. Luonnonkaunis Koitelinkosken alueella ulkoillaan ja tarinoidaan alueen värikkäästä menneisyydestä. Kiimingin kirkolla on vuonna 1760 rakennettu puinen ristikirkko, jonka henkeäsalpaavat maalaukset on tehnyt Mikael Toppelius. Kirkkomaalla lepää akateemikko-kuvanveistäjä Oskari Jauhiainen, jonka elämästä ja taiteesta on monta tarinaa kerrottavana.

PERUNALAKEUS

(väh. 3 tunnin kiertoajelu Tyrnävällä)

Monipuolinen retki viljellyn Lakeuden maisemiin koskettaa ympäri vuoden. Toukokuun puolestavälistä juhannuksen tienoille peltomaisema lahjoittaa ihailtavaksenne kevätkylvönsä ja vihreän orastuksensa. Keskikesän juhlan aikaan ihailemme Lakeuden jokivarsilla tuomien ja pihlajien herkkää huntua. Heinäkuulla kukkivat perunapellot ovat kuin vienossa tuulessa lainehtiva valkea meri. Syksyn saapuessa vilja tuleentuu ja sato kypsyy. Kurjet lentävät auroissa ja yhtyvät laulullaan puimureiden kuoroon. Maa asettuu lepoon, jäätyy ja saa lumipeitteen. Se kerää voimia seuraavaa kasvukautta varten.

KULTTUURILAKEUS 

(väh. 4 tunnin kiertoajelu Kempeleessä ja Limingassa)

Viikateniitto ja narikkaperinne voivat hyvin Limingassa, missä alettiin jo varhain viljellä myös kulttuuria. Taiteilijakoti Aappolassa baritoni Abraham Ojanperä laulaa yhä rakastetulleen. Naapurissa on esillä taidemaalari Vilho Lammen väkeviä maalauksia Lakeuden kansasta ja maisemasta. Paikkakunnan rikas rakennusperinne, idylliset umpipihat ja huumoria hersyvät taideaarteet mykistävät runsaudellaan.